Etterforsker1
Privatetterforskere i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Kristiansand og hele Norge
Tid for å lese artikkelen: 2 minutter

Visste du at vi har en løgndetektor? Vi har faktisk to ulike, en vanlig polygraf (med kabler) samt den nye Eyedetect maskinen fra Converus.

En kvinne som tar løgndetektortest eyedetect
Converus sin Eyedetect

Løgndetektor

Sist uke skulle et stort firma i hovedstaden forberede et jubileum. I den forbindelse hadde de hyret inn et reklamebyrå som skulle lage litt «show». Byrået hentet inn privatetterforsker i Etterforsker1 for å utføre polygraftesting av noen ansatte.

Løgndetektor på en ansatt
Løgndetektor

Denne gangen handlet det ikke om en kriminell handling, men det var kun for moro. I andre saker kjører vi tester på mennesker som mener at de er uskyldige. I noen tilfeller kan vi faktisk fastslå at kandidaten er uskyldig, og det er ekstra ille om hun eller han er straffet for handlingen. Vi jobber daglig med å bistå slike klienter.

Polygraf

Peer, du lyver

Mor Åse i Henrik Ibsens Peer Gynt kjente sin sønn godt. Hans løgn og fanteri ble fort gjennomskuet.

– Peer, du lyver, sa Åse.

– Nei, jeg gjør ei.

– Nå, så bann på, det er sant!

Hvordan avslørte mor Åse en løgn? Så hun etter flakkende øyne, svett hud, økende puls? Neppe. Hun brukte sin menneskekunnskap. Men for et moderne politi er ikke dette nok. Derfor har de lenge lett etter måter å avdekke løgner. Resultatet er blant annet bruk av en såkalt polygraf – populært kalt løgndetektor.

Tradisjonelle løgndetektorer baserer seg gjerne på hjerterytme og andre nervøse tegn under et avhør fra en person som administrerer testene.

Nøyaktigheten på denne er ikke så god og derfor er Eyedetect en mye bedre løsning med mer nøyaktighet.

Blant annet i USA blir tradisjonelle løgndetektorene gjerne brukt i den hensikt at de skremmer frem sannheten mer enn at de er korrekte. Nettopp fordi de kriminelle tror at den fungerer og at de dermed blir avslørt. Veldig sjeldent blir den derfor brukt i rettssystemet som bevis, på grunnlag av unøyaktigheten.

I andre sammenhenger kan den brukes på samme måte, for å få frem sannheten basert på manglende kunnskap om hvordan de fungerer. Selvfølgelig har det også oppstått en del metoder for å unngå å bli detektert på løgn, så om dette følges vil det være enda større sannsynlig for at de ikke fungerer.

Privatetterforsker

Trenger du en privatetterforsker? Ta kontakt med oss på telefon 21608178 eller send en epost til kontakt@etterforsker1.no