Etterforsker1
Privatetterforskere i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Kristiansand og hele Norge
Tid for å lese artikkelen: 5 minutter

Etterforsker1 Gruppen tilbyr bakgrunnssjekk av bedrifter, personer og organisasjoner. En faktaoversikt og en bakgrunnssjekk gir deg en mengde informasjon om det du ønsker å vite mer om.

Hva er bakgrunnssjekk?

En bakgrunnssjekk er en sjekk av en person-, selskap- eller organisasjon sin bakgrunn. Dette innebærer innhenting av opplysninger, faktasjekk og utlevering av en rapport med denne informasjon til en tredjepart.

En bakgrunnssjekk av en ansatt er noe annerledes enn en undersøkelse av et selskap. Personopplysningsloven og GDPR er strenge og regulerer hva som er lov til å dokumentere og utlevere.

Ring oss på 21608178 Bruk vårt kontaktskjema

I noen tilfeller blander man terminologiene due diligence og bakgrunnssjekk. Due diligence på norsk retter seg ofte mot bedrifter som ønsker en bakgrunnssjekk av ansatte.

Bakgrunnssjekk prosessen

Bakgrunnssjekk

Undersøkelse av en person

En undersøkelse av en person innebærer at vi innhenter informasjon som er relevant for klienten.

Grunnen til at klienten ønsker en slik undersøkelse kan være at klienten har møtt personen på en datingapp og fått råd av TinderTips.no eller andre rådgivere om å undersøke denne personen før man går videre i et forhold.

Andre ganger er grunnen at en i familien starter en relasjon til en person man mistenker har andre motivasjoner enn å bare bli en venn.

Dette er ofte detaljer som:

 • Økonomi
 • Familie
 • Eiendommer
 • Ansettelseforhold

Undersøkelse av et firma og referansesjekk

En undersøkelse av en bedrift eller noe annerledes enn for en person. I et firma finnes det ofte et større persongalleri, og disse er en del av undersøkelsen.

Selskapets økonomi og historikk er også viktig. Det samme gjelder omtale i media og generell goodwill som dokumenteres.

Næringslivets bruk av bakgrunnssjekker

Våre tjenester er en selvfølge for næringsliv i Norge. Mange velger oss for å sikre kvalitet i egne rekker. Et eksempel er at arbeidsgivere mener at stillingen trenger en slik undersøkelse i rekrutteringsprosessen.

Det finnes flere norske bedrifter som tilbyr bakgrunnsjekker. Den største forskjellen er at vi i Etterforsker1 er privatetterforskere.

Vi utfører undersøkelser på vegne av bedrifter. Etterforsker1 leverer i tillegg bakgrunnssjekker til privatpersoner.

Kandidatene undersøkes i detalj med kredittsjekk og vil avdekke alt fra uregelmessigheter til en kriminell historie og konflikter. Behandling av informasjon om en kandidat i ansettelsesprosessen er viktig for bedriftens omdømme. Bakgrunnssjekk øker kvaliteten og kan gjøres for å avdekke alt fra uregelmessigheter knyttet til søkand til å følge opp brudd på straffeloven. For å være sikker på nyansatte anbefaler vi å utføre sjekk av sosiale medier som et minstekrav.

Mennesker som har blitt undersøkt av andre bedrifter kontakter ofte oss. De spør ofte om bakgrunnssjekk erfaringer og hvordan man kan forholde seg til disse.

Ring oss på 21608178 Bruk vårt kontaktskjema

Jobb

Bedrifter som ansetter mennesker benytter seg ofte av våre undersøkelser. Disse er enkle etterforskninger eller dypere granskninger. Dette kommer an på ansettelsesforholdet. En finansdirektør vil typisk måtte undersøkes noe grundigere enn en butikkmedarbeider.

På mange måter er tjenesten vår som en utvidet referansesjekk som blant annet inneholder undersøkelser rundt kandidatens cv. Dersom innholdet i cv faktisk stemmer overens med virkeligheten vil dette gagne kandidater.

Spørsmålet er om bakgrunnssjekk kan avdekke alt. Det er tilfeller der kandidater skjuler noe, men med vår kompetanse gjennomføres analysen med sikkerheten og personvernet i fokus. Vi styrker arbeidsgiverens valg med en effektiv metode som er et krav for mange bedrifter idag.

Har du en historie med ytterliggående ytringer eller andre uregelmessigheter knyttet til cv? Det kan være en sammenheng mellom den aktuelle stillingen og dine uttalelser. Dette må både arbeidsgiver og kandidater ha med seg i en slik prosess. 

En annen utfordring er den aktuelle stillingen og arbeidstakerens privatøkonomi som du faktisk vurderer å ansette. Dette gjelder også et vedtatt forelegg eller er dømt eller en dom. Det kan være en klar sammenheng mellom den aktuelle stillingen og kandidatens historikk. Vi anbefaler å hente inn en kredittvurdering dersom arbeidstakeren skal ha ansvar for større verdier eller direkte tilgang til bankkontoer.

Ønsker du en bakgrunnssjekk av en ansatt? Kontakt oss, så tar en av våre privatetterforskere seg av dette. Vi garanterer selvfølgelig diskresjon.

Fikk ikke jobb etter bakgrunnssjekk?

Mange opplevere å få avslag på jobbsøknaden sin fordi de ikke består en granskning. De fleste leverandører som Etterforsker1 utfører profesjonelle undersøkelser, men det er alltid rom for feil.

Profesjonelle bedrifter har metoder for å unngå feilrapportering til kunden. Vi faktasjekker så godt det lar seg gjøre.

Profesjonelle bedrifter har metoder for å unngå feilrapportering til kunden. Vi er en av Norges ledende leverandør av bakgrunnssjekk og vi  faktasjekker slik at registrert informasjon kan brukes til formålet. Våre medarbeidere står derfor inne for dataen som legges frem for å gjennomføre en sikker granskning.

Som hovedregel kan ikke kredittopplysninger hentes hvis ikke jobbsøkeren selv har godtkjent det. Da vil søkeren typisk ha oppfylt vilkårene og ofte kreves at han eller hun legger frem en politiattest. 

Innsynsrett og krav hvis du ikke fikk jobb etter bakgrunnssjekk

Du har rett til å få se alt av dokumentasjon som en bedrift har innhentet om deg. Dette er for å beskytte deg mot urimelig bruk av informasjon om deg. Både EU sin GDRP og norges personvernlovgning gir deg denne retten.

For å kreve utlevering av slik informasjon kontakter du Etterforsker1 eller leverandøren av bakgrunnssjekken direkte. Dokumentasjonen slettes fortløpende, så du bør være rask.

I tillegg til oss i Etterforsker1 Gruppen er det andre bedrifter og offentlige instanser som tilbyr bakgrunnssjekker i Norge.

Et google-søk viser følgende resultat på søket «bakgrunnsjekk»:

 • Luftfartstilsynet
 • Semac
 • Altinn
 • Duo.uio.no
 • Randstad
 • Datatilsynet
 • cvapp.no
 • Skan-kontroll

Arbeidsgiveren hvor du ikke fikk jobb er også ansvarlig for å gi deg en kopi av dokumentasjonen når du ber om det. Såfremt du ber om dette før det slettes må arbeidsgiver gi deg kopi av dokumentasjonen.

Finansavisen skriver om Randstad og bakgrunnssjekk her.

Beste bakgrunnssjekk for online dating

Online dating er den mest vanlige måten å finne en ny kjæreste på. Men vet du egentlig hvem personen du dater er?

Vi i Etterforsker tilbyr en av de beste undersøkelsene for online dating. Denne forteller deg hvem personen egentlig er og besvarer spesifike spørsmål du har.

Vi anbefaler at du undersøker din kjæreste før du for eksemple flytter sammen eller introduserer barna.

Etterforsker1 jobber tett med Tinder Tips for å tilby en av de beste granskningstjenestene for online dating.

Bakgrunnssjekk hos Luftfartstilsynet

Luftfartstilsynet gir adgangskort til flyplasser og i den forbindelse utfører de bakgrunnssjekker. For å få utført en slik undersøkelse kreves en politiattest.

Søker må fylle ut skjema selv

Luftfartstilsynet tilbyr et skjema på sine nettsider for å søke om en slik undersøkelse. Man må legge ved dokumentasjon om arbeid og utdannelse fra de siste fem årene.

En undersøkelse kan ta opptil fire uker før søker får svar. Søknad om bakgrunnssjekk kan gjøres ved å kontakte Luftfartstilsynet direkte.

Andre bransjer hvor granskning kreves

I Norge er det mange bransjer hvor det kreves at medarbeidere undersøkes og granskes før både før ansettelse og ved jevnlige mellomrom.

Luftfartstilsynet gjør sine egne undersøkelser innenfor luftfart. Politiet og forsvaret har sine egne avdelinger for dette. Norsis og andre bruker PST.

Om forfatteren

Privatetterforsker og sertifisert skriftgransker Thomas Mathiesen.

Mathiesen er daglig leder i Etterforsker1 Gruppen AS, sentralstyremedlem i den internasjonale bransjeorganisasjonen for privatetterforskere. Mathiesen har bakgrunn fra IKT med hovedfokus på sikkerhet og mobilteknologi.

Mathiesen bistår klienter innen etterforskning, barnefordeling og skriftgransking.

Privatetterforsker og skriftgransker Thomas Mathiesen

Epost LinkedIn Facebook